6 Tips Berguna Untuk Bagi Anak Makan Sayur Tanpa Paksaan!

Mungkin sukar untuk ibu ajar kanak-kanak makan sayur. Jadi, Chef diraja Amerika ini akan merungkai bagaimana tips memasukkan sayur dalam makanan anak.

Seorang chef diRaja American, Chef Darren McGrady telah merungkai kisah pemakanan Putera Harry dan Putera William iaitu bagaimana trik Princess Diana untuk mengajar anak-anaknya makan sayur.

Walaupun kedua-dua putera ini tidak cerewet soal pemakanan, namun masih ada beberapa tips yang dikongsikan oleh mereka yang sesuai untuk anda mencuba. Ia merupakan cara mudah untuk ajar kanak-kanak makan sayur.

Jadi jom guna 6 trik dari Puteri Diana ini untuk ajar anak-anak kita makan sayur!

6 trik ajar kanak-kanak makan sayur dari keluarga diraja Amerika

1. Mula ketika kecil

6 Tips Berguna Untuk Bagi Anak Makan Sayur Tanpa Paksaan!

Melalui perkongsian McGrady, semasa menghantar anak-anak diraja itu ke nurseri, mereka sudah diajar dan diperkenalkan dengan sayur-sayuran sedari kecil. Nurseri diraja itu bukan hanya bertujuan mengasuh semata-mata tapi turut mendidik anak-anak diraja itu.

Malah, pengasuh di nurseri tersebut turut mengawal menu harian dan memastikan Putera William dan Putera Harry mengambil banyak sayur-sayuran sihat. Mereka juga memperkenalkan makanan orang dewasa tapi masih dalam menu dan kuantiti yang sihat.

2. Memperkenalkan makan orang dewasa

Ketika berada di meja makan, Puteri Diana akan menghiburkan anak-anaknya dengan menghidangkan makanan seperti mana orang dewasa makan.

Lebih mudah lagi, kedua-dua putera tidak pernah cerewet apabila makanan dihidangkan di hadapan mereka. Ini kerana, kanak-kanak akan berasa bosan apabila dihidangkan makanan kanak-kanak setiap hari.

Jadi tak ada salahnya, sesekali beri makanan dewasa kepada mereka.

3. Buatkan sayur menjadi potongan kecil

6 Tips Berguna Untuk Bagi Anak Makan Sayur Tanpa Paksaan!

Kanak-kanak akan rasa kecewa apabila melihat pinggan yang terhidang hanya berisi sayur-sayuran sahaja. Pendek kata tak ada kreativiti.

Jadi untuk membangkitkan selera anak, boleh mencampurkan sayuran-sayuran yang pelbagai dalam satu hidangan seperti yang dilakukan Chef di raja ini. McGrady akan memotong brokoli dalam potongan kiub dan menambah kentang lenyek ke dalamnya.

Selain turut menghidangkan kubis bunga dalam pinggan anak diraja itu.

4. Hidangkan makanan kegemaran anak-anak

Setiap hari Sabtu, Putera William dan Harry akan berlatih tenis. Sesudah itu. mereka akan mendapatkan muffin comel di bar snek di sana.

Selain itu, mereka juga menyukai jeli lembut dan mentega kacang. Trik lain dikongsikan adalah memperkenalkan makanan baru kepada anak-anak anda. Cuba tambah bahan yang anda tahu anak suka. Contohnya, sekiranya anak-anak sukakan sate ayam jadikan ia menarik dengan pelbagai sos kacang.

5. Jangan terlalu banyak peraturan ketika makan

6 Tips Berguna Untuk Bagi Anak Makan Sayur Tanpa Paksaan!

Walaupun Puteri Diana suka kanak-kanak makan sayur terutama William dan Harry tetapi ada ketikanya dia akan membawa mereka ke McDonald juga. Sedikit sebanyak ia menggembirakan anak-anaknya yang ketika itu masih kecil.

Menurut McGrady, ada hari tertentu Puteri tersebut akan letakkan kebebasan untuk memilih makanan dan memenuhi permintaan anak-anak.

6. Biarkan anak-anak bantu memasak

Pernah satu ketika, Harry mempelajari ilmu masakan dan mencubanya di rumah. McGrady turut menyatakan kanak-kanak akan rasa teruja untuk bantu memasak di dapur dan ada ketikanya orang dewasa dapat belajar sesuatu daripada anak kecil.

Walaupun anda seorang tukang masak terhebat.

Jangan lupa praktikkan 6 tips di atas.InsyaAllah anak anda akan mula menyukai sayur tanpa sebarang paksaan!

Anda Mungkin Suka Artikel Ini : 6 Tips Berguna Bagi Anak Makan Sayur Tanpa Paksaan!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.