Boleh Ke Saya Tambahkan Garam Dalam Makanan Anak?

Makanan bayi tidak memerlukan garam. Bayi memerlukan sedikit garam yang sangat kecil: kurang daripada 1g (0.4g natrium) sehari sehingga mereka berusia 12 bulan. Ginjal bayi anda tidak boleh memproses garam lebih banyak daripada jumlah yang disebut.

boleh ke letak garam untuk baby

Sebelum bayi anda berusia enam bulan, dia akan mendapat semua garam yang dia perlukan dari susu ibu atau susu formula.

Apabila dia mula makan makanan bayi, jangan tambahkan garam walaupun anda rasa makananya tawar.

Kanak-kanak juga memerlukan sedikit garam. Dari satu hingga tiga tahun, mereka memerlukan kurang daripada 2g (ini bersamaan dengan 0.8g sodium per hari).

Untuk memastikan pemakanan anak anda bebas garam,ikuti langkah ini.

  • Hadkan makanan masin dalam diet bayi anda.
  • Jangan tambah garam semasa memasak.
  • Hadkan makanan yang diproses, seperti pretzel, pai, biskut, keropok, sosej, sup, graviti, sos, pizza, sayur-sayuran tin, keju, bacon dan keripik. Semua sangat tinggi garam.

boleh ke letak garam untuk baby

Pakar BabyCenter Indra Balaratnam menyatakan bahawa makanan ringan tempatan seperti kerepek, keropok, papadum, mi segera dan makanan siap, bola ikan dan kek ikan juga tinggi garam.

Indra juga menasihati ibu bapa untuk mengingati bahawa kiub perasa, sos tiram dan sos popular lain juga mungkin mengandungi garam.

Anda Mungkin Suka Artikel Ini : 13 Makanan Ini Sangat “Teruk” Untuk Anak Anda

Makanan yang dibuat khusus untuk bayi, seperti makanan balang dan bijirin bayi, mempunyai kandungan garam yang rendah, seperti garam tidak ditambah semasa pemprosesan. Ini tidak boleh dikelirukan dengan makanan yang bertujuan untuk kanak-kanak yang lebih tua. Ini boleh diproses dengan tinggi dan mempunyai kandungan garam yang tinggi, dan oleh itu tidak sesuai untuk bayi anda.

boleh ke letak garam untuk baby

Garam biasanya dilabelkan sebagai natrium pada label makanan: 1g natrium bersamaan dengan 2.55g garam. Bacalah label makanan dengan teliti dan bertujuan untuk memilih makanan tersebut dengan kandungan natrium tidak lebih dari 0.1g natrium per 100g.

Makanan garam rendah yang sesuai untuk bayi anda termasuk buah, sayuran dan salad, daging biasa, ayam dan ikan, telur, denyutan dan susu. Sama ada mereka segar, tinned atau beku tidak boleh membuat perbezaan selagi mereka tidak mempunyai garam tambahan (sayur-sayuran tinik sering kali menambah garam, jadi berhati-hati untuk memeriksa ini).

Padi dan pasta kering juga rendah garam kerana mereka tidak mempunyai garam tambahan semasa memasak. Buat tabiat membaca label makanan, dan anda akan mengetahui jenis makanan yang paling sesuai untuk dibeli.

Artikel ini dipantau oleh Indra Balaratnam, ahli diet pakar perunding yang pakar dalam lawatan rumah ke pesakit kepada pesakit dengan keperluan diet yang istimewa

Rujukan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.