Ibu Mengandung, JANGAN Ambil 9 Makanan Ini Kalau Tak Nak

Semasa mengandung, macam-macam benda terasa ingin disuap ke mulut. Tetapi ada 9 jenis makanan harus dielakkan oleh wanita hamil. Ingin tahu apakah makanan tersebut?

Wanita hamil perlukan makanan berkhasiat

Seorang wanita hamil perlu memastikan setiap makanan yang diambil membekalkan nutrien dan tenaga yang diperlukan untuk janin membesar dan berkembang dengan baik. Selain itu badan juga perlu dipastikan berada dalam keadaan yang baik untuk bersedia dengan perubahan.

Untuk proses kehamilan yang sihat, diet pemakanan ibu mengandung perlulah seimbang dan berkhasiat. Ia perlu mempunyai kandungan protein, karbohidrat dan lemak serta mengambil pelbagai jenis sayuran dan buah-buahan.

Sesetengah diet pemakanan wanita hamil mungkin dipengaruhi kepercayaan bangsa, keperluan asas agama atau berdasarkan tahap kesihatan. Jadi pastikan anda mendapatkan rundingan dan nasihat doktor sebelum merancang sebarang diet kehamilan.

Tetapi bukan semua makanan boleh diambil dan dimakan oleh wanita hamil. Ada 9 jenis makanan harus dielakkan oleh wanita yang sedang mengandung. Ia adalah kerana kesan yang mungkin berlaku kepada diri atau bayi dalam kandungan.

Ibu Mengandung, JANGAN Ambil 9 Makanan Ini Kalau Tak Nak

9 Makanan Harus Dielakkan

Jom semak senarai 9 makanan perlu dihindari wanita hamil:

 1. Makanan laut tinggi merkuri

Merkuri adalah 1 elemen bertoksik tinggi dan biasanya ditemui di kawasan laut yang tercemar. Jadi wanita yang sedang hamil sangat perlu mengelakkan daripada memakannya.

Pengambilan makanan bermerkuri boleh mendatangkan kesan kepada bayi dalam kandungan. Ia menyebabkan perkembangan bayi menjadi lambat dan berisiko meningkatkan masalah kerosakan saraf bayi.

Kandungan merkuri yang tinggi dalam makanan berisiko menjejaskan sistem imun badan, fungsi buah pinggang serta sistem saraf.

Jika ibu hamil ingin memakan makanan laut, pastikan anda mengehadkan pengambilannya sekitar 1 atau 2 kali sebulan dalam jumlah yang sedikit.

Antara makanan yang mengandungi merkuri adalah:

 • Ikan makarel
 • Ikan tuna
 • Ikan yu
 1. Ikan mentah

Jika anda penggemar makanan sushi terutamanya yang mengandungi ikan mentah, sila berikan perhatian. Ini kerana ia tersenarai antara 9 jenis makanan harus dielakkan wanita hamil.

Ikan mentah berisiko menyebabkan pelbagai jangkitan seperti norovirus, Vibro, Salmonella dan Listeria. Sesetengah jangkitan mungkin hanya mendatangkan kesan kepada ibu mengandung, menjadikan mereka lemah dan terhidrasi.

Namun, terdapat juga jangkitan yang menjejaskan bayi dalam kandungan. Ia boleh memberikan kesan serius sehingga menyebabkan kematian bayi dalam kandungan. 

 1. Daging separuh masak, mentah dan diproses

Pengambilan daging separuh masak atau mentah boleh meningkatkan risiko jangkitan beberapa bakteria atau parasit termasuklah Toxoplasma, E.coli, Listeria dan Salmonella.

Bakteria tersebut boleh mengancam kesihatan bayi yang belum lahir, menyebabkan kematian atau penyakit neurologi kronik termasuk ketidakupayaan intelektual, buta dan epilepsi. 

Daging yang diproses seperti sosej atau daging burger juga adalah makanan yang perlu dielakkan. Ini kerana jenis daging ini mungkin dijangkiti pelbagai bakteria dalam proses penghasilan atau penyimpanannya.

 1. Telur mentah

Jika anda peminat telur separuh masak atau mentah, ketahuilah bahawa ia juga termasuk dalam makanan harus dielakkan oleh ibu mengandung.

Ini kerana telur mentah mungkin mengandungi Salmonella. Antara simptom jangkitan yang mungkin dialami ibu hamil adalah demam, loya, muntah, kekejangan perut dan cirit-birit. 

Dalam sesetengah kes, ia mungkin menyebabkan kekejangan pada uterus. Keadaan ini cenderung menyebabkan kelahiran bayi pramatang atau kematian bayi dalam kandungan.

Jadi ibu hamil semua, pastikan telur yang akan anda ambil masak sepenuhnya, okay?

 1. Organ dalaman

Tidak dinafikan organ dalaman haiwan adalah sumber terbaik bagi sesetengah nutrien, seperti vitamin B12 dan A, tembaga – sangat baik untuk wanita hamil dan bayi dalam kandungan.

Pastikan pengambilannya dalam jumlah yang berpatutan dan tidak secara berlebihan. Jika berlebihan, boleh menyebabkan ketoksikan vitamin A serta tahap tembaga yang tidak normal. Antara masalah yang boleh dialami seperti kecacatan kelahiran dan keracunan hati.

 1. Kafein
Ibu Mengandung, JANGAN Ambil 9 Makanan Ini Kalau Tak Nak

Pengambilan minuman berkafein adalah antara kemestian bagi sesetengah individu. Namun kafein juga terdapat dalam teh, minuman ringan dan koko. 

Wanita hamil dinasihatkan untuk mengehadkan pengambilan kafein kepada kurang daripada 200 mg setiap hari. Pengambilan secara berlebihan boleh menyekat pertumbuhan janin dan meningkatkan risiko untuk bayi lahir dengan berat yang kurang.

 1. Susu tidak dipasteur, keju dan jus buah-buahan

Susu mentah dan keju yang tidak dipasteur boleh mengandungi pelbagai bakteria berbahaya. Ia termasuk Listeria, Salmonella, E.coli dan Campylobacter. Jus yang tidak pasteur juga terdedah kepada pencemaran bakteria.

Semua bakteria itu boleh menyebabkan jangkitan yang mengancam nyawa bayi dalam kandungan. Proses pempasteuran adalah cara berkesan untuk membunuh mana-mana bakteria berbahaya tanpa mengubah rasa makanan tersebut.

 1. Alkohol

Alkohol turut disenarai antara makanan harus dielakkan sepanjang tempoh kehamilan memandangkan ia meningkatkan risiko keguguran dan kematian bayi dalam kandungan.

Bahkan pengambilan dalam jumlah yang sedikit juga boleh menyebabkan impak negatif kepada perkembangan otak bayi. Risiko lain kesan pengambilan minuman alkohol seperti kecacatan wajah, jantung serta intelektual.

 1. Makanan ringan

Sepanjang tempoh kehamilan, wanita hamil perlu meningkatkan pengambilan nutrien penting seperti protein, asid folat dan zat besi. Pemakanan yang baik adalah cukup kandungan nutrien mengikut keperluan ibu dan bayi yang sedang membesar.

Makanan ringan biasanya mengandungi jumlah nutrisi rendah, tinggi kalori, gula dan lemak tambahan. Pengambilan gula secara berlebihan, boleh menyebabkan masalah diabetes jenis 2 dan penyakit jantung.

Ibu Mengandung, JANGAN Ambil 9 Makanan Ini Kalau Tak Nak

Pentingkan kebersihan

Makanan yang bersih adalah 1 perkara yang perlu dititikberatkan oleh wanita hamil. Elakkan memakan buah-buahan atau sayuran yang tidak dibasuh kerana ia mungkin mengandungi bakteria dan parasit.

Jadi pastikan makanan yang akan diambil terjamin kebersihannya. Hindari jenis-jenis makanan harus dielakkan jika anda tidak mahu berdepan sebarang komplikasi sepanjang tempoh kehamilan anda.

Kredit By Hello Doktor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.