Jangan Buat Perkara Ini Ketika Berpantang
Jangan Lakukan Perkara Ini Ketika Tempoh Berpantang!

Berpantang adalah perkara wajib bagi mana-mana ibu yang baru selepas bersalin atau yang baru keguguran. Ini kerana, dengan berpantang, ia membantu agar tubuh ibu kembali segar semula.

Jumlah hari berpantang adalah berbeza mengikut keadaan ibu berpantang itu sendiri. Ada yang gemar memilih untuk berpantang 44 hari dan ada juga yang nak 60 hari. Ketika ini ibu diberi kesempatan untuk berehat dan memulihkan diri dari proses kelahiran yang berat. Sepanjang menjalani tempoh tersebut,  ada beberapa perkara yang perlu dititik berat bagi memastikan proses pemulihan berjalan dengan baik.

#1 Hubungan kelamin

Foto – Sleep Number

Dah tahu isteri sedang dalam proses berpantang, lagi mahu meminta perkara sebegini. Dalam tempoh masa ini, anda perlu membiarkan tubuh anda sembuh, terutamanya di kawasan perineum. Anda mungkin akan menjadi sangat sakit dan lembut, yang tidak akan membantu mewujudkan mood yang baik untuk hal-hal dalam kelambu.

#2 Tak boleh mandi

Kacuali anda menggunakan mandian herba. Seperti kebanyakan orang Melayu, mereka biasanya mandi dengan campuran daun serai, halia dan daun sirih. Walaubagaimanapun, anda hanya boleh mandi sekali-sekala semasa tempoh kurungan dan pastikan ia dengan air suam, tidak sejuk!

#3 Katakan tidak pada kipas

Pada asasnya, penting untuk tidak mendedahkan diri anda kepada hawa sejuk. Pastikan untuk menutup dengan pakaian yang hangat dan tidak mendedahkan kulit seboleh mungkin.

#4 Makanan sejuk dan berangin

Foto – Pinterest

Ini bermakna tiada makanan seperti timun, pir Cina, barli, nangka dan minuman sejuk! Tiada apa-apa dari peti sejuk. Walaubagaimanapun, penting untuk mengekalkan selera makan yang sihat untuk pulih dengan cepat. Pastikan diet anda dipenuhi dengan makanan protein yang tinggi dan banyak halia.

#5 Jaga badan

Tidak mengangkat benda berat, lakukan latihan berat serta pelbagai lagi. Ada juga yang tidak menggalakkan ibu untuk memanjat tangga semasa tempoh ini. Ini amat penting bagi ibu-ibu yang melalui C-section. Untuk menyembuhkan lebih cepat, penting untuk tidak memburukkan lagi luka, yang akan melambatkan penyembuhan.

Foto – bengkungmoden.com

Oleh itu untuk memastikan anda mendapat yang terbaik daripada tempoh berpantang, adalah penting bahawa anda tidak lupa petua ini. Dengan cara itu, anda akan dapat pulih secepat mungkin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.